Nieuwbouw appartementen Raadhuisplein
Plaats Sprang-Capelle
Ontwerp 2022
Opdrachtgever
Realisatie In ontwikkeling
Inhoud
Oppervlakte 80-100 m2
Untitled-2
Untitled-2
Untitled-3

Door het nieuw op te richten appartementenblok ontstaat er een ruimte tussen het bestaande en nieuwe bouwvolume. Deze wordt ingericht als binnentuin en vormt tevens met galerijen de ontsluitingen van zowel de bestaande als de nieuwe appartementen.

Untitled-3

Het Raadhuisplein vormt het centrum van Sprang-Capelle. Aan het plein bevinden zich de meeste winkels en
voorzieningen van het dorp. Een aantal jaren geleden heeft een flinke transformatie plaatsgevonden waarbij de
Plus supermarkt in een nieuw gebouw is geplaatst. In het voormalige pand zou een nieuwe winkel komen, maar
dat is niet gebeurd.

De leegstand van deze winkel doet de sfeer en uitstraling van het plein geen goed. Het plan is de bestaande
winkel om te bouwen tot woningen. Woningen zijn een logische invulling aangezien er in het L-vormige bouwblok
op de verdieping reeds appartementen zijn gesitueerd. Deze koopappartementen blijven gehandhaafd.

In het plan wordt de voormalige supermarkt gesloopt. Daarbij blijft enkel de constructie van de bovengelegen
appartementen intact. In de plint worden in totaal 3 appartementen gerealiseerd. De bestaande omloop wordt
dichtgezet en zal het terras van de woningen vormen. Deze zijn gericht naar het plein en zullen hierdoor direct
meer levendigheid bieden aan het plein. Het plan bestaat uit een nieuw appartementenblok over
3 bouwlagen en is gericht op het parkeerterrein aan de noordzijde.

Het gedeelte tussen de appartementen en het parkeerterrein wordt met groen aangekleed overeenkomstig met
de recent aangelegde groenbakken in het centrumgebied.

Door het nieuw op te richten appartementenblok ontstaat er een ruimte tussen het bestaande en nieuwe bouwvolume.
Deze wordt ingericht als binnentuin en vormt tevens met galerijen de ontsluitingen van zowel de bestaande als de
nieuwe appartementen.

De binnentuin zal te zien zijn vanuit de westzijde waarbij de bestaande gesloten gevel meer openheid krijgt. Dit komt
het gebied tussen het gebouw en de nieuwe supermarkt ten goede. De hoofdentree van de nieuwe appartementen
bevindt zich aan de noordoost zijde. Er is zo een aparte entree van de reeds bestaande appartementen en vindt er geen
vermenging plaatst. Door de positionering van de entree wordt er ook uitgenodigd om aan de noordzijde te parkeren.
Deze blijven zo wat verwijderd van de winkels.

De woningen zijn geschikt voor een brede doelgroep waaronder starters, maar ook voor senioren. Ze zijn allemaal
integraal toegankelijk en zijn allemaal ruime 3 tot 4 kamer appartementen tussen de 80-100 m2 GBO. Doordat de
woningen in het centrumgebied liggen en dus alle voorzieningen bij de hand zijn is dit de uitgelezen locatie voor alle
doelgroepen.