Nieuwbouw woonhuis Binnenhof
Plaats Waalwijk
Ontwerp 2017
Opdrachtgever Particulier
Realisatie In aanbouw
Inhoud 675 m3
Oppervlakte 176 m2
Untitled-2
Untitled-2
Untitled-3

Verwijzingen naar de voormalige conciërgewoning zijn duidelijk zichtbaar

Untitled-3

Het voormalige Willem van Oranje College in Waalwijk heeft een nieuwe bestemming gekregen in de vorm van appartementen. Achter dit gebouw is het ‘Binnenhof’ gerealiseerd in de vorm van een aantal 2- onder 1 kap- en vrijstaande woningen.  Achter de voormalige school woonde vroeger de conciërge en deze woning is bij de realisatie van dit hof intact gebleven. Helaas was deze karakteristieke woning in zeer slechte staat en kon deze niet behouden blijven. Wij hebben getracht een woning te maken die aan de wensen van de klant voldoet en tevens nog subtiele verwijzingen heeft naar de voormalige conciërgewoning en het naast gelegen voormalige schoolgebouw. Zo is het contour van de woning in hoogte, breedte en diepte intact gebleven. Uiteraard wat verschaald. Zo is de woning ook bedekt met een flauw zadeldak, karakteristieke schoorsteen en is de woning uitgevoerd in een fraaie oranje gevel steen. Subtiel detail is de wiebervorm in de kopgevel, deze is vormt een exacte kopie.

In de opzet van de plattegrond is het met name van belang dat de woning een prettig leefklimaat heeft. Aangezien de voorgevel op het zuiden ligt hebben we de ruimtes zo gepositioneerd dat er toch optimaal gebruik gemaakt kan worden van de zon en het zicht op de tuin. Zo is de woning allereerst 3m naar voren geschoven om achter een grotere tuin de realiseren, maar zo ook een terras achterin de tuin te kunnen realiseren.  Daarnaast is de eetkeuken in de westgevel uit de bouwmassa’s geschoven zodat deze zowel op de achtertuin als op de voorkant en zongericht is. Er zijn een tweetal terrassen aan de noord en zuidzijde gerealiseerd die naar wens te gebruiken zijn. Door een  haag slim te positioneren is er nog voldoende uitzicht, maar toch een terras met privacy aan de zonzijde. Er moet ook opgemerkt worden dat het een doodlopende straat betreft en dit de laatste woning in het rijtje is.