Nieuwbouw studentenwoningen Bredaseweg
Plaats Tilburg
Ontwerp 2023
Opdrachtgever Ontwikkelaar
Realisatie In ontwikkeling
Inhoud
Oppervlakte 25 - 30 m2
Untitled-2
Untitled-2
Untitled-3

De toegepaste staande rollagen en nuancering in het metselwerk is een verwijzing naar de naburige panden aan de Bredaseweg die allemaal diverse rollagen in het metselwerk hebben. Dit in combinatie met speels geplaatste en licht gekleurde ramen maken dit een vriendelijk maar chique studentenhuis.

Untitled-3

Gelegen op de hoek van de Bredaseweg en de Eikstraat in Tilburg hebben wij een plan gemaakt voor een 15-tal studentenwoningen. Dit is buiten het centrum, maar nog binnen de ring. Het is een bijzondere zicht locatie die een overgang is van de karakteristieke Lintbebouwing aan de Bredaseweg naar de woonwijk genaamd de Noordhoek. De twee aanwezige bomen met een groenperk markeren duidelijk deze hoek.

Het plan is bestemd voor (buitenlandse)studenten. Er blijkt sterke vraag naar studentenkamers en deze locatie lijkt daar uitermate geschikt voor. Zo is de locatie gelegen aan de route tussen het centrum, station en de universiteit. Maar geeft ook een extra dynamiek aan het lint van de Bredaseweg. Er is getracht een gebouw te maken dat passend is in de omgeving. Het gebouw bestaat uit een 3-tal bouwlagen met grotendeels 2 lagen met een kap. Zo is de goothoogte van de zijde van de Bredaseweg overgenomen en vertrapt richting de hoek naar een accent over 3 lagen. Deze gaat over naar het trappenhuis die in glas is uitgevoerd en zo de voorste massa ‘losknipt’ van de massa aan de Eikstraat. Deze heeft een kap en pakt de contour over van de woningen aan de Eikstraat die allemaal 2 lagen met een kap hebben. In de verhoogde plint aan de Bredaseweg wordt de gemeenschappelijke en huiswerkcentrum gesitueerd. Deze ruimte is transparant uitgevoerd en zorgt voor een dynamiek richting de Bredaseweg. Deze transparante ruimte is iets teruggelegd waardoor er een overkraging ontstaat. Deze zorgt voor een inleiding van de entree in de zijgevel en gaat over in het glazentrappenhuis. Het huiswerkcentrum op de begane grond krijgt wel een eigen entree en adres aan de Bredaseweg.

De gevel is opgetrokken uit een gemêleerde rode gevelsteen. Samen met de oranje dakpan sluit het plan zo aan op de reeds aanwezige bebouwing. De toegepaste staande rollagen en nuancering in het metselwerk is een verwijzing naar de naburige panden aan de Bredaseweg die allemaal diverse rollagen in het metselwerk hebben. Dit in combinatie met speels geplaatste en licht gekleurde ramen maken dit een vriendelijk maar chique studentenhuis. De overhoekse gevel zorgt voor een bijzondere en karakteristieke uitstraling en daarnaast zorgen de ramen in beide gevel vlakken voor een alzijdigheid. De gevel achter de boomkruinen is bewust meer gesloten gehouden en zorgt voor een coulisse achter deze kruinen.