Nieuwbouw woonhuis Palfrenier
Plaats Waalwijk
Ontwerp 2015
Opdrachtgever Particulier
Realisatie 2016
Inhoud 700 m3
Oppervlakte 190 m2
Untitled-2
Untitled-2
Untitled-3

De woning heeft een ingetogen, maar statige uitstraling

Untitled-3

Deze woning is gelegen aan de rand van de wijk Landgoed Driessen in Waalwijk in de deelwijk ‘Het koetshuis’. De woning kenmerkt zich door een tweetal gemetselde schijven van zwarte strengpersstenen die door een L-vormig gebaar van aluminium felsbanen in elkaar grijpen. De gemetselde schijven worden enkel onderbroken door een subtiel horizontaal raam. De zogenaamde binnenzijde wordt uitgevoerd in buitengevel stucwerk en contrasteert met de buitenzijde. De gestucte binnenzijde bestaat uit verticale vlakken afgewisseld met glas. Dit geeft de woning een ingetogen, maar statige uitstraling. Aan de voorzijde is de verhouding tussen de massieve wit gestucte schijf en glas in gelijke verhouding en afgestemd op het behoudt van privacy. Aan de achterzijde is de gevel transparanter en is er in verhouding meer glas. De achtergevel is op het zuiden georiënteerd en is aan de buitenzijde  voorzien van elektronisch gestuurde aluminium lamellen die als zonwering dienen. Voor de eenheid zijn ook in de zijgevel en voorgevel deze lamellen toegepast. Hier dienen ze voor het creëren van extra privacy.

De woning wordt energiezuinig uitgevoerd met een EPC van 0,21 en dit wordt bereikt door de woning te isoleren met een RC-waarde van ongeveer 6,0 en te voorzien hoogwaardig dubbel isolatie glas. De woning wordt voorzien van een Warmteterugwinnings systeem op de ventilatielucht. De verwarming geschiedt door lage temperatuur verwarming aangestuurd door een HR-ketel. Het warmtapwater wordt grotendeels door een zonneboiler op het dak aangeleverd. De benodigde elektra wordt opgewekt door het gehele dak te voorzien zonnepanelen.