Nieuwbouw herenhuis Veemarkt
Plaats Utrecht
Ontwerp 2012
Opdrachtgever Particulier
Realisatie 2018
Inhoud 970 m3
Oppervlakte 220 m2
Untitled-2
Untitled-2
Untitled-3

Knap doordracht en uitgewerkt en goed geïntegreerd in een aantrekkelijke architectonische vorm

Untitled-3

Deze woning wordt gerealiseerd op het voormalige Veemarkt terrein in Utrecht op een perceel van 24x6m. Het betreft een herenhuis over 4 verdiepingen met een inhoud van meer dan 800 m3. De woonkamer beslaat zowel de begane grond als de 1e verdieping en wordt visueel verbonden via een vide. Op de bovenste 2 verdiepingen bevinden zich de slaapkamer met per verdieping een sanitaire ruimte. Aan de straat zijde bevindt zich een zogenaamd voorhuis waarin de carport met buitenberging is opgenomen. Daarboven bevindt zich een kantoorruimte met eigen voorzieningen en entree. Aan de achterzijde heeft de woning uitzicht over de aangrenzende sportvelden. Dit plan is ooit een landelijke prijsvraag geweest en is nu daadwerkelijk gerealiseerd. De woning werd door de jury als volgt beoordeeld:

Juryrapport:

‘Van alle projecten die uitgaan van energetisch extreem duurzame concepten springt PASSIEFhuis2 er voor de jury zonder twijfel met kop en schouders boven uit. De energiezuinige concepten, waaronder de toepassing van een zonneboiler, zonnecollectoren en een ingenieus zonwering- en ventilatiesysteem, zijn knap doordracht en uitgewerkt en goed geïntegreerd in een aantrekkelijke architectonische vorm. Het voorhuisje biedt door zijn maat kansen voor de straat, maar is vooralsnog een onuitgewerkte belofte’.

De gevelindeling bestaat uit horizontale ramen en horizontale houten gevelbekleding. De toegepaste materialen zijn aluminium kozijnen, aluminium dakrandafwerkingen en horizontale onbehandelde houten delen van western red cedar hout. De woning bestaat uit vier bouwlagen met een zuidelijk georiënteerd hellend dak met zonne-energiesystemen en dak begroeiing. De kopgevels zijn als een houtskeletbouwsysteem geconstrueerd en de woning scheidende wanden en vloeren zijn uitgevoerd in prefab beton.De woning wordt energiezuinig gemaakt door een goede isolatiewaarde van Rc = 6 m2.K/W, aluminiumkozijnen met lage U-waarde, een hoge luchtdichtheid en een mechanisch gebalanceerd ventilatiesysteem. De woning is voor de ruimteverwarming en warmtapwater voorzien van een lucht warmtepomp. De benodigde elektra wordt opgewekt door de PV-cellen die in het hellende dak zijn geïntegreerd.  Het verlichtingssysteem bestaat uit energiezuinige LED verlichting met aanwezigheidsdetectie. Voor het ventileren van de woning wordt gebruik gemaakt van een mechanisch gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning en CO2-regeling.  Ook de gevel draagt bij aan de optimale energiebalans. In de wintermaanden wordt met een lage zonnestand zoveel mogelijk zoninstraling toegelaten voor een passieve opwarming van de woning. In de zomermaanden wordt door een verdiepte ligging van de smalle horizontale ramen voorkomen dat te veel zoninstraling de woning hinderlijk opwarmt. Directe zon inval van boven de 40 graden wordt door de verdiepte ligging van de ramen verhinderd. De grotere glasvlakken hebben regelbare buiten zonweringlamellen die zijn geïntegreerd in de gevelconstructie. Er zijn extra smalle horizontale ramen in de zuidgevel aangebracht die zorgen voor extra zoninstraling in de maanden september t/m maart. De grote ramen in de zuidgevel maken het benutten van de passieve zonnewarmte als ruimteverwarming mogelijk. Indien een overmaat aan zoninstraling plaatsvindt, kan de buitenzonwering gebruikt worden. De smalle verdiepte ramen weren de zon inval in de zomermaanden en zorgen voor de basisbehoefte aan daglicht indien de zonwering voor de grote ramen is neergelaten. Als de woning in de zomermaanden te warm wordt, wordt middels natuurlijke nachtventilatie gekoeld door te spuien met een te openen dakvenster en ramen in de gevels. Op het dakterras is begroeiing aangebracht als natuurlijke zonwering. In de winter verliest deze begroeiing zijn bladeren zodat een optimale daglichttoetreding is gegarandeerd.