Nieuwbouw 15 appartementen Waeshof
Plaats Waspik
Ontwerp 2017
Opdrachtgever Bouwbedrijf Willemsz
Realisatie In ontwikkeling
Inhoud
Oppervlakte 70-125 m2
Untitled-2
Untitled-2
Untitled-3

Het gebouw wordt als een zelfstandig, statig gebouw ervaren in overeenstemming met de aanwezige gebouwen rond het plein.

Untitled-3

Op de hoek van de Schoolstraat en het Dorpsplein in het centrum van Waspik hebben wij een plan gemaakt voor een 15-tal appartementen. Uitgangspunt was een logische inpassing tussen de naast gelegen kerk en het woonblok met supermarkt aan de oostzijde. Het gebouw wordt als een zelfstandig, statig gebouw ervaren in overeenstemming met de aanwezige gebouwen rond het plein. Het dient een eigen karakteristiek te hebben waarbij herkenbaarheid belangrijk is. Door het gebouw te geleden in zowel verticale als horizontale richting dient de schaal leesbaar te blijven en aan te sluiten bij de omgeving. De kozijnen met zowel diepe als geen negge en de diep liggende loggia’s ontstaat er een interessante gevel met veel plastiek. De kap beëindigd deze massa net als omliggende gebouwen en vormt zo een fraaie overgang van de met name de kerk naar het wooncomplex aan de oostzijde.

De locatie vormt een belangrijk onderdeel in de wand van het dorpsplein. Het is een markante hoek door de overgang van de Kerkstraat naar de Schoolstraat en de doorgaande route vanuit de Schoutstraat. Doordat de locatie naar voren gesitueerd ligt ten opzicht van de Bartholomeus kerk ontstaat er ook een belangrijke hoek aan de noordwest zijde.  Er is in het ontwerp dan ook rekening gehouden met deze alzijdigheid en worden al deze gevels als prominent behandeld.

Het gebouw bestaat uit 4 lagen en een kap, waarbij er op de eerste 3 lagen elk 4 appartementen zijn gesitueerd en op de bovenste verdieping 3 appartementen wat resulteert in 15 appartementen. Het gebouw ligt als L-vorm aan het Dorpsplein en de Schoolstraat met in de oksel het trappenhuis en entree met daarachter het parkeerterrein met bergingen. De gevel vanaf de Schoutstraat mag niet als achtergevel gezien worden het is immers eveneens een prominente zichthoek. Door de gevel aan de Schoolstraat door te trekken worden ook de parkeerplaatsen visueel wat afschermt en is er vanuit de Schoutstraat niet direct zicht op de achtergevel. Om inkijk te voorkomen bij de buren op nummer 4 is deze gevel namelijk meer gesloten. De gevel op de hoek van de Schoutstraat kan dus als prominente gevel worden vormgeven zonder dat nr. 4 daar last van heeft.  Ook blijft het zicht op de kerk gehandhaafd, omdat het gebouw stopt voor het verlengde van de Schoutstraat.

Deze L-vormige opzet waarbij de appartementen rond het trappenhuis zijn gesitueerd zorgen voor een heldere en compacte opzet. De appartementen zijn ook zo gesitueerd dat er optimaal gebruik gemaakt wordt van zonlicht en uitzicht. Het dorpsplein vormt het fraaiste zicht vanuit de appartementen, maar ligt aan de noordzijde waardoor de bezonning aan deze zijde niet optimaal is. Er is daarom gekeken om zoveel mogelijk de appartementen ook een oost of west oriëntatie te geven.