Nieuwbouw 18 appartementen Wijnruitstraat
Plaats Waalwijk
Ontwerp 2020
Opdrachtgever Ontwikkelaar
Realisatie In ontwikkeling
Inhoud
Oppervlakte 85-90 m2
Untitled-2
Untitled-2
Untitled-3

De 'vertande' ligging geeft niet alleen een fraai en speels beeld, maar zorgt ook voor diverse oriëntatie over het water heen

Untitled-3

Inleiding

Op de voormalige prismalocatie aan de Wijnruitstraat in Waalwijk is een plan gemaakt voor in totaal 18 appartementen.

De locatie is gelegen in de wijk bloemenoord in Waalwijk. Deze wijk kenmerkt zich door de ruime en groene opzet. Maar tevens ook door de sterk repeterende verkavelingsstructuur en architectuur uit de Jaren 60. De locatie is gelegen tussen de Wijnruitstraat aan de noordzijde en de Klaproostraat in het zuiden. Aan de noordoostzijde grenst de locatie aan een gymzaal die nog volop in gebruik is. Aan de oost-west en zuidzijde grenst de locatie aan het groen. Met aan de zuidzijde een waterpartij die de wijk volledig van oost naar west doorkruist en het Bloemoordplein met de flats aan het Larixplein verbinden.

De bestaande school ligt aan de zuidzijde van de locatie ‘vertand’ in het water. Dit geeft niet alleen een fraai en speels beeld, maar zorgt ook voor diverse oriëntatie over het water heen. Deze vertanding is overgenomen in het appartementencomplex, zodat er een oriëntatie naar zowel het west als oosten ontstaat. Hierdoor ontstaat een fraaier zicht over het water.  Ook wordt het gehele complex in kleinere massa geleed die het geheel leesbaarder maakt.  De vertanding is ook vertaald naar een verloop in hoogte verschil.  Aan de Noordoostzijde sluit de bebouwing met 2 bouwlagen in hoogte aan op de gymzaal. Deze loopt per massa met een bouwlaag op met een accent van 4 bouwlagen aan de westzijde. In de oksel van het complex bevindt zich het trappenhuis met entree.

Doordat de bebouwing aan de zuidzijde in het water is gelegen blijft de afstand tot de bestaande bebouwing groot. Door de buitenruimten en woonkamers aan de zuidzijde te leggen en de noordgevel de slaapkamers en verkeersruimten is er geen privacy probleem. Dit wordt nog eens verstrekt door de diverse bomen die het gehele plan aan weerzijde omgeven. Deze zorgen voor een extra coulissen om het plan, die de bebouwing enigszins aan het zicht onttrekken. Aan de oostzijde is aansluiting gezocht met de gymzaal door daar de bergingen van de appartementen te realiseren.