Nieuwbouw Woonhuis Waesgeerd-West
Plaats Waspik
Ontwerp 2010
Opdrachtgever Particulier
Realisatie 2011
Inhoud 560 m3
Oppervlakte 152 m2
Untitled-2
Untitled-2
Untitled-3

Grote overstekken en klassieke elementen in een moderne woning

Untitled-3

De woning is gelegen in de nieuwe wijk Waesgeerd-West te Waspik. De woning is gelegen aan de rand van de wijk en grenst aan een groenstrook.

De woning is op de begane grond samengesteld uit een tweetal volumes die ten opzichte van elkaar zijn verschoven, zodat er een Z-vormige plattegrond ontstaat. Zodoende is vanuit de woonkamer contact met zowel de straatzijde als de tuinzijde. De woonkeuken is volledig gericht op de tuin. Door deze Z-vormige opzet ontstaan een tweetal oksels bij de woning. Aan de voorzijde wordt geparkeerd en aan de tuinzijde ontstaat een terras met een optimale ligging ten opzicht van de zon bij de woonkamer en woonkeuken.

Bovenop de onderbouw bevinden zich de dakterrassen. Deze bieden de mogelijkheid om ondanks de hoge bomen aan de achterzijde van de tuin, ook ‘s avonds van de zon te kunnen genieten.

In architectuur kenmerkt de woning zich door een beweging van verschillende metselwerkvlakken die de verdiepingen in één gebaar omsluiten. Het metselwerk wordt op de hoeken forser aangezet zodat de entree en de woonkeuken extra worden geaccentueerd. Dit wordt versterkt door de luifels die tevens dienen voor de zonwering. De karakteristieke schildkap vormt de beëindiging van de woning, maar wordt los gehouden van de metselwerk onderbouw door een accentuerend vlak van kozijnen en horizontale delen.